Ett stambyte är ett ingrepp, eller kanske snarare åtgärd, som behövs i alla typer av byggnader och fastigheter. Rör och ledningar för vatten och avlopp slits mycket och håller av naturliga skäl inte hur länge som helst. Dom behöver därmed bytas ut och det är detta som kallas för stambyte. Nedan följer några vanliga frågor om processen, där företaget stambytesgruppen i Stockholm ger svaren.
Vad kan hända om ett stambyte inte genomförs, eller om det skjuts på för länge?
Rör och ledningar för avlopp och tappvatten används i regel dagligen och slits därmed mycket. Av naturliga skäl håller rören inte hur länge som helst och bör bytas ut för att inte riskera att dom går sönder. Gamla och slitna stammar börja läcka eller till och med brista, vilket kan ge omfattande fukt, – och vattenskador på besvärliga ställen.
Hur lång tid tar arbetet?
Exakt hur lång tid ett stambyte tar att genomföra är väldigt olika och svårt att säga exakt. Följande delar ska genomföras:
- Rivning av gamla stammar
- Nya stammar ska på plats
- Ytskikt ska återställas
Lägg där till tid för projektering och planering – som dock inte påverkar fysiskt. För det fysiska arbetet är en rimlig fingervisning ca 5–8 veckor per bostad/lägenhet.
Varför måste badrum renoveras i samband med att stammarna byts?
I samband med renoveringen behöver både yt, – och tätskikt i badrum brytas upp för att det ska gå att komma åt rör och ledningar som finns under golv och inuti väggar. När ett tätskikt bryts i ett våtutrymme är det viktigt att återställa detta på ett korrekt sätt och den bästa lösningen är då att genomföra en helrenovering.
För den som bor i bostadsrätt och är sugen på att renovera badrummet kan det alltså vara en god idé att kolla med föreningen när ett denna renovering gjordes senast och när det planeras att göra nästa gång. Ligger ett stambyte bara ett eller ett par år in i framtiden kan det vara bortkastade pengar att genomföra en badrumsrenovering, då det ändå kommer behöva rivas i samband med stambytet.
Går det att nyttja toalett/dusch/bad under tiden som bytet pågår?
När ett stambyte sker i den egna lägenheten går det av naturliga skäl inte att använda badrummet över huvud taget. Föreningen eller fastighetsägaren brukar se till att det finns provisoriska duschar, toaletter och annat nödvändigt att använda under tiden.